Kézi vetésű burkolótéglák beépítése

A burkolótégla előtétfalazatok tervezése alapos szaktudást, kivitelezése nagy gondosságot igényel. A tervezés hiánya és/vagy a kontár kivitelezés az egyébként hosszú élettartamú és értékes homlokzatburkolatot nagyban lerontják.
A tervezésnél statikai, épületszerkezeti, esztétikai ésépületfizikai szempontokat egyaránt figyelembe kell venni. A téglaburkolat csak akkor lesz teljes értékű és hibátlan, ha a tervezés kezdetétől fogva számolnak vele.

A kivitelezés során elengedhetetlen a megfelelő segédanyagok alkalmazása, a tiszta és pontos munkavégzés. A kivitelezést lehetőleg olyan szakember végezze, aki már rendelkezik ezen a téren tapasztalattal!

Amennyiben kézi formázású lapburkolat készül, akkor mind a tervezés, mind a kivitelezés lényegesen egyszerűbb. A kézi formázású lapburkolat kivitelezése szinte teljes egészében megegyezik a klinkerlap burkolatéval, pusztán a fugázás módjában van különbség.

Ezen beépítési útmutató csak az alapvető tudnivalókat tartalmazza. Részletesebb információt, tervezési segítséget személyes találkozó keretében tudunk nyújtani

Szerkezeti felépítés

A burkolótégla előtétfalazatok általában az épület teherhordó szerkezetének elkészülte után épülnek. Az előtétfalazatok önmagukban nem állékonyak, ezért azokat az épület teherhordó szerkezetéhez kell rögzíteni. A teherhordó szerkezet és az előtétfalazatok viszonya alapján a következő rétegrendek léteznek:

 • Hőszigetelt, légréses eléfalazás
  Vasbetonszerkezetű többszintes épületek, továbbá gyenge hőszigetelőképességű téglából készülő teherhordó falazatok esetén alkalmazzák.
  Energia- és környezettudatos megfontolások alapján egyre többször használatos már eleve jó hőszigetelőképességű határolófalak esetében is.


 • Hőszigetelés nélküli, légréses eléfalazás
  Általában jó hőszigetelőképességű téglából készült teherhordó falaknál használatos.

 • Légrés nélküli eléfalazás
  Nem ajánlott rétegrend. Egyrészt a teherhordó falszerkezet síkhibái nem korrigálhatók, másrészt a teherhordó szerkezetekből (vasbeton, hagyományos téglafalazat) a vándorló pára által kioldott sók kiülnek a burkolótégla falra, ezzel elcsúfítva azt.

Segédanyagok

A falazáshoz és a fugázáshoz gyári előkevert klinkerhabarcs, vagy burkolótégla falazó habarcs használandó. A habarcs többféle színben is rendelhető, pl. világos-, közép- és sötétszürke, bézs, halványsárga. Mésztartalmú habarcs használata tilos, helyszínen kevert habarcs beépítése pedig kivirágzásveszély miatt nem ajánlott.

A burkolótégla falazatot a mögöttes teherhordó szerkezethez korrózióálló acélból készült pálcákkal kapcsoljuk. A statikailag szükséges kiváltásokhoz és áthidalásokhoz korrózióálló acélból készülö tartók szükségesek. A korrózióálló acél elemeket a vonatkozó DIN szabvány egyes előírásai, valamint statikai számítások alapján méretezik. Az acélelemek konszignációját elkészítjük, az elemek ezek alapján cégünknél megrendelhetők

Előkészületek a falazáshoz

A falazás megkezdése előtt a magassági szintek felvitele elengedhetetlen. Amennyiben szükség van rájuk, felszerelik az indító acélkonzolokat, illetve elhelyezik az első két-három sor hőszigetelést.

Gyakori eljárás, hogy a magassági szinteknek megfelelően sorvezető falszakaszokat raknak a sarkoknál, illetve a teljes épület első téglasorát kirakják a téglakötés ellenőrzése érdekében.

A falazás munkamenete

A megfelelő konzisztenciájúra kevert burkolóhabarcsot elterítik az előző sor tetején, ügyelve az egyenletes vastagságra. Ezután minden tégla egyik rövid oldalát megkenik habarccsal, majd helyére illesztik, miközben a kiszoruló habarcsot a kanállal eltávolítják. Gyakorlott szakember nem szennyezi össze habarccsal a téglafelületet a munkafolyamat során.

A sorok egyenességét zsinórral és a felvitt szintekkel kell biztosítani. A négyzetacélos távtartós eljárás nem alkalmas a kézzel formázott téglaburkolat készítésére!

A téglafal fugázása többféle fugázószerszámmal (fugázóvas, profilos fugázó) is végezhető, mihelyt a habarcs kötése éppen megkezdődött. A fugázás során az általában habarccsal teli, de szabálytalan felületű fugáknak adunk végleges profilt.

A fugázás az egész falazat kinézete szempontjából döntő jelentőségű, ezért ajánlott többféle mintafelületet is készíttetni a döntés előtt! A kézi formázású téglafalazat sokkal jobban mutat a téglák alakját követő, durvább fugafelülettel, mint síkba vasalt, pontos fugákkal.

A felület tisztítása

Helyes kivitelezés esetén a felületeken csak minimális mértékű szennyeződés keletkezik. A rácsöppent habarcsot nem ajánlatos nedves állapotában eltávolítani, meg kell várni a megkötését, és akkor finoman eltávolítani.

Drótkefével, vagy más drasztikus módszerrel ne próbálkozzunk, mert tönkreteszik a tégla struktúráját!

Bízza ránk a kivitelezést!


A nálunk vásárolt homlokzati lapokat és téglákat szakértő módon be is építjük. Rendelje meg tőlünk a kivitelezést, hogy a burkolat tökéletes legyen!

... folytatás

Klinker fedlap, ablakpárkány


Klinkerburkolatos házhoz klinkeranyagú kiegészítők illenek, így lesz egységes megjelenésű az épület: íme a megoldás!

... folytatás
Klinker minőség, kézi vetésű felület


A Feldhaus új SINTRA sorozata egyedüllálló módon ötvözi a kézi vetésű anyagok megjelenését a klinkerlapok tulajdonságaival és élénk színeivel.

... folytatás